Skoter.se
 
Navigera dig fram här   Tisdagen den 21:e mars 2023
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen  
  Nyhetsarkiv  
  Racing  
  Prenumeration  
  Tidigare tester  
  Videoteket  
  Till Salu  
  Auktion  
  Privata annonser  
  Forum - Skoter  
  Årets skoter  
  Medlem  
  Skoterkortet  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 15271  
  Antal nyheter: 5753  
  Meddelanden: 68506  
  Sidvisningar:  
  Idag: 3330 st  
  Igår: 5281 st  
  Denna månad:
203553 st
 
  Föreg. månad:
272068 st
 
  Totalt: 81907516 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. Herbert
2. allimac32
3. Alpinemadness
4. Hajen54
5. sunnne
6. FrankJScott
7. abbe63
8. Matte202
9. Liddo
10. Hajen67
 
 
Här är du: Nyhetsarkiv > Landbana byggs för is oval
 

Landbana byggs för is oval
Typbild Isbana Foto Marino Carlsson

Bygdsiljums MK har fått klart med ett bidrag att börja bygga en is oval land bana.
Superkul. Att kunna åka en kväll för att testa och träna efter jobbet samt komma till en ny plogad bana känns som rena rama drömmen, säger Marcus. Det är ju det här vi drömt om sedan dag ett.

Bygdsiljum MK är helt rätt klubb med många erfarna och duktiga funktionärer som brinner inte bara för klubben utan även för byn, samt att läget mellan Umeå, Skellefteå, Robertsfors och Vindeln, Burträsk blir kanonbra läge för banan.
Direkt som banan är byggd är tanken att de ska försöka köra i gång med guldhjälmsträning.
Den här banan är inte för oss returtjurar, skrattar Marcus, utan det är till för kommande generations is oval åkare. Nu har vi slitit häcken av oss för att få i gång denna fantastiska motorsport och gjort det från egna fickor så nu ska vi försöka förvalta den och ta den till nästa utvecklingsfas.
Kan vi få igång Juniorklasser och Barnklasser då kommer framtiden inom isoval att öka rejält i deltagarantal. Då kvalheaten är rätt snabba, vi räknar ca 3 minuter/kvalheat. 1 min fram till start sen körning 3 varv på en 400m bana ligger runt 1 minut, sen åka av banan och in med nästa klass. Det innebär att det går att köra igenom väldigt många klasser och maskiner under några timmar.
Marcus gjorde en summering härom året och räknade att nästan 180-200 maskiner finns runt om i Skandinavien, en del tävlingsklara, en del under renovering eller ombyggnad för sporten. Oftast ligger vi runt 25-35 förare varje tävling.
Visst en del har lämnat och nya kommit in, men tyvärr lider vi lite av samma tendenser som back in the day att de riktiga Formula 1 maskinerna gärna hamnar hos samlare. En del menar att man ska bygga motorsporter på de senaste maskinerna, men jag delar inte riktigt den synen. Ja visst, kan du köpa en skoter över disk som är redo för sporten så okej. Men som det är uppbyggt idag finns inga klara tävlingsmaskiner från fabrik, oavsett om du är fabriksåkare eller ej, så det är väl en orsak till att det inte skett den där explosionen. Vi märker att det blir fler och fler som köper och bygger is ovalmaskiner och sporten breder sakta men säkert ut sig.
Vem vet, kanske vid invigningen av Bygdsiljum att både förare och skotrar är redo för att lyfta is oval till nya skyar.
Det fina med is oval är att du i stort sett kan tävla från det du kan köra en Kitty Cat tills dess att du är 90 år gammal. Det visade Rickard ” Dick” Decker borta i USA som körde Eagle River 93 år ung. Du kan tävla med i stort sett vilken skoter du själv vill, det handlar mer om hantering och körning än kubik.
Marcus poängterar, efter att ha kört genom Sverige för några veckor sedan, att den här sporten borde kunna bli jättestor i Mellansverige där man har fina isar men ganska lite snö.

Marcus avslutar med att säga det ska bli jättekul att följa utvecklingen kommande år nu när Svemo äntligen lagt till oss som gren och riktiga klubbar kan börja anordna tävlingar i klubbarna.
Även om jag valt att ta ett steg tillbaka i år och låta nya drivna människor ta vid så hoppas och tror jag ändå att sporten kommer vara jättestor om 10 år, att få en landbana är något som kommer få fart på detta.
Även isracing MC banorna har visat lite intresse av detta och vill ha in fler aktiva och mer verksamhet i klubbarna. Då Arctic Cat cup kördes i januari så var vi ett 15 tal maskiner som åkte ner och visade upp oss under pausen i Östersund. Detta skapade ett stort intresse.

Prenumerera, 6 nummer för 349 SEK!

Klicka här» Tillbaka till Nyhetsarkivet   » Tipsa en vän
 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddvägen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.skoter.se