 |
|
|
 |
 |
 |
Här är du:
I tidningen: 2023, nr 4
|
 |
 |
 |
 |
|
NR 4-2023
I detta nummer som man lätt kan kalla ett massivt testnummer, testar vi flera av nästa års heta nyheter som Arctic Cats ZR 600 137 RXC ES i Catalyst chassiet. Men detta är bara en av många nyheter. Missa inte det! Sedan har vi intervjuat metaltrummisen Mikkey Dee som gillar snöskoter! Emil Harr berättar också om sin säsong som varit och om framtiden. Laddat nummer med retro om att Ski-Doos REV fyller 20 år i år. Retro om Summitarna som gröna i början, 1994 var det året.
Allt detta och mycket mer i tidningen, ute nu!
|
 |
 |
 |
[ REPORTAGE ] |
 |
[1] |
Yamaha lägger ner
Den 28 juni 2023 kom pressreleasen om att en era nu är över. Yamaha gick denna dag publikt ut i nedanstående pressrelease och förkunnade att man lägger ned sin snöskotertillverkning och försäljning av densamma.
Yamaha tillkännager planerna för en avveckling av snöskoterverksamheten. Planen är att upphöra med försäljningen av snöskotrar i Japan till och med modellåret2022*, i Europa till och med modellåret 2024 och i Nordamerika till och med modellåret 2025.
Företagets historia
År 1968 lanserade Yamaha sin första snöskoter, SL350, genom att tillämpa den teknik för småmotorer som företaget utvecklat inom motorcykel-branschen. Under de senaste 55 åren har Yamaha utvecklat snöskotrar för sport, fritid och affärsbruk som ett transportmedel främst i snöiga områden i Nordamerika och Europa. Yamaha har under sin tid strävat efter att bredda verksamheten genom att tidigt introducera miljövänliga 4-taktsmodeller och även genom allianser med andra företag inom motorbranschen.
Skälen till tillbakadragandet
Yamaha har dock dragit slutsatsen att det kommer att bli svårt att fortsätta en ekonomiskt hållbar verksamhet på snöskotermarknaden. Framöver kommer Yamaha att koncentrera ledningsresurserna på nuvarande affärsverksamhet och nya tillväxtmarknader.
|
 |
[2] |
SNÖSKOTERNS DAG 40 år
Snöskotern slog igenom ordentligt här i Sverige i slutet av 1960-talet och Sverige blev ett föregångsland i Europa. Inte så konstigt då att Europas första snöskotermässa hölls i Sverige 1970, närmare bestämt i Skellefteå. När snöskotern var ordentligt etablerad på den svenska marknaden, i mitten av 1970-talet, var kampen om köparna hårdare än vanligt. Ett sätt att exponera sina maskiner och andra snöskoterrelaterade produkter för presumtiva köpare var att medverka på olika mässor. I Östersund arrangerade Östersunds Snöskoterklubb Svenska Snöskotermässan ända fram till och med hösten 1981. I Gällivare arrangerade man Nordmässan under många år och Umeå hakade också på något år. Stora Nolia mässan, som arrangerades i augusti varje år, alternerade mellan Umeå och Piteå, var en stor mässa som ingen generalagent för snöskoter ville missa. Samtliga mässor var i norra Sverige och det var långa avstånd för de intresserade i södra skoter-Sverige för att få samma möjlighet att känna och klämma på sina drömsnöskotrar.
|
 |
[3] |
Lelu AB, ny Polarishandlare
i Arvidsjaur
Det har skett förändringar inom fritidsfordonssektorn i södra Norrbottens inland. Första april i år övertog Lelu AB officiellt agenturen för Polaris snöskotrar och ATV/UTV i Arvidsjaur. Nu rustar man inför framtiden i klassiska affärslokaler och med rutinerad personal.
Lelu AB är inget nytt företag på Arvidsjaurs affärshimmel. 2005 startade Leif Lundberg företaget med personaluthyrning till verkstäder som främsta verksamhet. Leif var inledningsvis ensam anställd, men i takt med att efterfrågan ökade expanderade företaget snabbt. Många av upp-dragen var i Mälardalen där man servade bussar och andra tunga fordon.
2008 tog det fart på riktigt hemma i Arvidsjaur. I början av året övertog man Bil & Traktors verksamhet och lokaler. Senare samma år inleddes även samarbete med Swecon. Därmed hade man utöver reparation och reservdelar av Volvos lastbilar och bussar, även entreprenadmaskiner under samma tak. Uthyrning av personal runt om i Sverige fortsatte i oförminskad skala.
I samma fastighet huserade vid den tiden Nordiska Bil med service för Volvo och Renault personbilar. Därför var det inte annat än logiskt att Lelu AB också tog över den verksamheten. 2010 var affären ett faktum och i och med detta ändrade personbilsverkstaden fokus från att enbart serva och reparera Volvo och Renault, till att bli en allmänverkstad för alla bilmärken genom samarbete med Bosch Car Service.
Nordiska bil hade några år innan upphört med bilförsäljning i Arvidsjaur och därmed stod den stora bilhallen relativt outnyttjad. En lokal bilfirma hyrde under några år in sig och sålde snöskotrar och begagnade bilar, men sedan dess har ingen direkt verksamhet bedrivits i bilhallen.
|
 |
[4] |
Mera Fritid öppnar ny butik i Luleå
Mera Fritid var fram till den 2 september ett Umeåbaserat företag inom snöskoter- och fyrhjulingsbranschen, som bland annat säljer Arctic Cat och CF Moto´s modeller. I spåren av de senaste årens tuffa tider är det alltid roligt att kunna presentera när företag ser möjligheten att utvecklas eller öppna nytt. Mera Fritid är ett företag som såg möjligheten att öppna en andra butik i Luleå, på Cementvägen på Storheden efter att både Arctic Cat och CF Motor varit borta från Luleåmarknaden sedan 2022.
Redan tidigt i våras föddes idén då Peter Mångberg och Jesper Nilsson, de båda delägarna, var i Luleå och körde snöskoter. De passade då på att se över idén, som hastigt blommat upp, om att öppna en butik i Luleå. Några olika platser för etablering besöktes för att se över förutsättning-arna för en ny butik. Platsen hittade man på Storheden i de lokaler man nu öppnat butiken i och i april/maj togs det definitiva beslutet att etablera sig även i Luleå. Att starta en butik på en annan ort har sina utmaningar, men då både CF Moto och Arctic Cat sålt bra på orten tidigare såg man delvis en fördelaktig utmaning att öppna nytt. Något som också bidrog till beslutet är den rent affärsmässiga aspekten då Luleå som ort är stor och dessutom har ett stort försäljnings-/upptagningsområde i Norrbotten. Peter och Jesper kunde dessutom se hur försäljningen tidigare varit för både Arctic Cat och CF Moto på orten, vilket var en grundläggande faktor till deras beslut om etablering. Jesper säger att det kommer vara en fördel att ha två butiker som ger synergieffekter.
Snabba beslut
Hela processen gick väldigt fort och beror även på att produktionen av snöskotrar sker i USA och man behövde lägga förordrar på dessa inför kommande säsong 2023/2024 redan på våren. Så i april/maj togs det definitiva beslutet och förordrar på snöskotrar, utrustning, kläder m m skickades även in för den nya butiken. Under sommaren och våren har sedan rekrytering av personal pågått där man nu har butikschef Mats Thörnqvist, som tidigare framgångsrikt jobbat med dessa märken i Luleå. I övrigt har man anställt Rasmus Anundi som ansvarar för service och Magnus Korteniemi som är butikssäljare. En liten men effektiv personalstyrka som med tiden kommer att växa beroende på utvecklingen på orten. Man ser redan nu hur service av fordon kommer in från både nya och gamla kunder, vilket är positivt. Service är något man ser fram emot att kunna ge kunderna lokalt och något som kommer att växa nu då snöskotersäsongen börjar närma sig och man förutspår att trycket kommer att öka.
|
 |
[5] |
Ski-Doo REV 20 ÅR
Ski-Doo förlorade sin marknadsledande position en bit in på 1970-talet och målet var att återta den positionen igen så fort som möjligt. I slutet av 1980-talet var man dock jättelångt ifrån den positionen med låga försäljningssiffror och med modeller som inte gick hem hos folket. Men 1993 kom en tydlig vändning. Med sloganen ”Flexing new muscles” kom också modernare modeller och försäljningskurvan pekade uppåt igen. Detta var dock ingenting mot vad som hände sommaren 2002.
Den stora REVolutionen
Vissa snöskotermodeller har haft större betydelse för snöskoterindustrin än andra. Ett exempel är 1959 års Ski-Doo, den första moderna snösko-tern, och det som Ski-Doo presenterade till säsongen 2002/2003 kom också att förändra hela snöskoterbranschen. En snöskoter som såg an-norlunda ut, MX Z REV. Den nya REV-modellen fick många att vrida på huvudet, så unik var den. Ski-Doo:s försäljning ökade snabbt så fort REV-maskinerna kom ut till handlarna. De som lagt vantarna på de första maskinerna lät gärna andra provköra och blev indirekt marknadsförare av det nya REV-konceptet. Det blev ett nytt sätt att uppleva snöskoter på. Samtidigt tog Ski-Doo en stor risk. REV-konceptet måste bli en succé när man satsat så stort på projektet som startades 1997. Man insåg samtidigt att REV-konceptet skulle komma att kopieras av konkurrenterna i framtiden. Två som tidigt var med i utvecklingen av nya REV var de två finländska europamästarna i skotercross, Janne Tapio och Tomi Ahma-salo, som provkörde de två första prototyperna både i Kanada och Finland. Bästa inputen man kan få.
|
 |
[6] |
Arctic Cats heta och nya 858-motor!
Arctic Cat släpper nyheter på Hay Days
Det har i många år efterfrågats om nyheter från Arctic Cat där Arctic Cat under de senaste åren släppt sina stora nyheter på Hay Days, så även i år.
Inför 2024 släppte man Catalyst chassit som visade sig vara riktigt intressant med bra köregenskaper vilket är ett klart steg framåt och kommer bli en favorit hos många. Sedan var förväntningarna stora att det redan ifjol skulle komma en ny motor. Det troliga var att pandemin fortfarande gjorde det problematiskt att få tag på komponenter till elektronik i bland annat ECUn som styr hela systemet kring motorn vilket gjorde att en lansering först var möjlig detta år.
Så i år på Hay Days lanserade man två stora nyheter med en helt ny motor tillsammans med en ny display som nästa säsong (läs modell år 2025) kommer finnas på några utvalda modeller.
Den motor man lanserar är på 858 kubik där man nämner att motorn skall leverera 11% mer effekt och vridmoment än dess föregångare, 800 C-TEC2, som ligger på 155 hk. Omräknad skall den nya 858 motorn i grunden ge runt 172 hk, vilket känns riktigt bra. Man har även utvecklat andra delar i motorn och patenterat vissa delar runt avgasventilerna och styrningen av dessa. Numer skall styrningen av avgasventilerna vara mer följsam utefter hela varvtalskurvan och skapar, tillsammans med mappningen för bränsleinsprutningen, bättre effekt men även minskat utsläpp så man klarar de miljökrav som finns på 2-taktsmotorerna. Motorn är även lättare än sin föregångare med lägre vikt på delar som sitter i rörliga motordetaljer, vilket ger en snabbare gasrespons genom lägre roterande massa. För att få ut 858 kubik ur motorn har Arctic Cat använt kolvar med 85mm diameter och en slaglängd på 75,6 mm.
Det är inte bara motorn som är ny utan man har även utvecklat insugsdelen till motorn så man underlättar att luft kommer in till motorn. Man har minskat risken att lufttillförseln stryps i olika körförhållanden då den tar in luft både externt samt internt under huven. Hela motorpaketet med avgassystem är 4% lättare än på den gamla 800 motorn, vilket ytterligare minskar vikten som man även får av Catalyst chassit.
Arctic Cat har sedan lång tid tillbaka valt att montera motorn liggandes nere i botten av motorutrymmet för att ge så låg tyngdpunkt som möjligt. Detta är en placering man fortsätter med på 858 motorn i Catalyst chassit, samt att motorplaceringen är centraliserad i sidled för att maximera köregenskaperna. Redan när man startade utvecklingen av Catalyst chassit såg man till att göra plats för nya motorvarianter eller versioner. Ett fokus var viktreducering både i chassi och motorer för att skapa en lättkörd snöskoter.
|
 |
[7] |
RETRO SKI-DOO SUMMIT
1993 lanserade Ski-Doo ett nytt, lättare chassi, typ F2000, på två av sina sportmodeller. Ett modernt chassi som skulle ta Ski-Doo in i 2000-talet. Ett samarbete mellan Bombardiers snöskoter- och flygplanskonstruktörer hade resulterat i ett helaluminium-chassi som i stort sett bantade bort 20 kg mot föregående chassimodell. F2000 hade en ny DSA-framfjädring med trailingarmar med betydligt färre rörliga delar än föregångaren PRS. Året efter expanderade man antalet modeller med det nya F2000 chassit.
Den första klättermodellen
Till 1994 plockade Ski-Doo fram en speciell modell, Summit, för de som gillade att klättra eller friåka i djupsnön i bergen. Deras första klätterma-skin med andra ord och modellen hamnade i det moderna F2000-chassit. Ett lite längre drivband med något högre kammar, smalare spårvidd, bredare plastskidor och H.A.C-utrustade förgasare gjorde detta möjligt. Branschens första dedikerade Mountain-modell hade sett dagens ljus. Spårvidden var 1 dm smalare än övriga F2000-modeller, 92 cm, för att få Summit mer hanterbar i djupsnön. En egenskap man redan då insåg var viktig vid friåkning och speciellt vid skråkörning. En något modifierad C7-boggi med låg attackvinkel på drivbandet och med tre gasstötdäm-pare var omslutet av ett drivband av fullblockstyp med dimensionerna 38 cm x 345 cm (136”), samt några millimeter högre kamhöjd än standard som skulle ge förbättrad framkomlighet. Summit-modellerna fick också en egen familjefärg hos Ski-Doo, nämligen grön. Huven var gnistrande metallic-grön.
Flera motoralternativ
Från början erbjöd Ski-Doo sin Summit-modell med två olika motoralternativ, Rotax 470 eller Rotax 583 RAVE, men mitt i säsongen kom ytterli-gare ett motoralternativ, Rotax 670 RAVE. Summit 670 modellen hade två cm bredare spårvidd, 94 cm, och alltså samma häftiga motor som i Ski-Doo Mach 1-modellen. Många insåg att för att få ut maximalt av Summit med F2000-chassit behövdes mer effekt och det fick man nu.
Till Sverige kom Summit enbart med 583 RAVE motorn. Här i Norden var man inte inne på att friåka och klättra i höga berg utan Summit omsko-lades mer till en sportig familjemaskin med dubbeldyna och dragkrok. Backväxel och pakethållare var populära tillbehör men kedjehuset var förberett för backväxel som standard. Modellkod 3890, 1994 års Summit 583 för Sverige, hade också ett speciellt Sverige-kit med bullerdäm-pande material.
|
 |
[8] |
PROFILEN MIKKEY DEE
Många av oss har väl stått framför spegeln och trummat eller lirat luftgitarr till sina idoler med stereon på högsta volym. Drömmen att vara medlem i ett stort rockband levde i allra högsta grad, för många förblev det dock bara en dröm. Men vissa lyckades ta sig hela vägen, och en som lyckats riktigt bra är trummisen Mikkey Dee. Längs hela Långströmsgatan i Svartedalen, Göteborg där han växte upp, ekade det säkert mellan husen när en liten grabb tog fart och började hamra på sina trummor redan i tidig ålder.
Han var nämligen bara 4 år gammal när han, mycket tack vare sin morbror Roland och kusin Gunnar Eriksson, fick upp ögonen för trummor och en julafton vid 6 års ålder fick han så sitt första trumset . Han startade sedan sitt första band redan som 7-åring.
Mikkey Dee tillhör en av världens bästa trummisar och har spelat i ett antal stora band, där Motörhead är det band som han förknippas mest med efter att ha tillbringat nästan 25 år tillsammans med dem. Han har tidigare även spelat i King Diamond och Dokken. Idag spelar Mikkey med tyska hårdrocksbandet Scorpions. Han har turnerat jorden runt ett antal gånger och kör fortfarande på i ett rasande tempo.
|
 |
 |
 |
[ TESTER ] |
 |
[9] |
LÅNGtestrapport: Polaris patriot 9R RMK Khaos Slash 146
Även om det fortfarande är höst så börjar temperaturen sjunka och vintern närmar sig, med den även förväntningarna inför kommande säsong. På grund av sen leverans föregående säsong på vår Polaris Khaos 9R 146” så kommer vi att fortsätta långtestrapporteringen även under hösten och faktiskt köra den även under kommande vinter. Vi hann köra den helt original i det sista av pudret vi hade förra säsongen. I nästa nummer ska vi dyka ner mer i den ombyggnation vi gjorde, samt prata om hur maskinen upplevdes senare under våråkningen.
I förra numret rapporterade vi om den första tidens körning, men vi hade då fått väldigt lite riktig skogskörning i branterna. Nu är det fler mil på mätaren och många av dessa har varit bus inne i skogen. Den stora nyheten på modellen är 9R motorn och här märker man att det finns mer kraft jämfört med tidigare, men framför allt det jag tycker ger största skillnaden är gasresponsen. Den går verkligen blixtsnabbt från noll till hundra, vilket gör den väldigt kvick i alla manövreringssituationer. Jag har spenderat rätt mycket tid på en BOOST, samma säsong i väntan på att 9R skulle komma, och jag måste ändå säga att jag föredrar 9R motorn på grund av just gasresponsen. Det är inget jag bara säger för att 9R är det nyaste, utan det är verkligen skillnad där man inte behöver turbo för att nå just den egenskapen. Här i Sverige har vi inga sjuka höjder där vi tappar prestanda så att tappa lite kraft (genom att inte välja turbo) mot bra gasrespons tycker jag är ett självklart val, men det är personligt och beror på vilken körning man gillar. Om jag skulle beskriva maskinen och dess egenskaper med bara ett enda ord så skulle det bli ”kvick”. Att byta riktning och vända går att göra så snabbt man själv hinner med. Detta på grund av främst två orsaker, motorn som är extremt rapp och ger mycket kraft, samt längden på 146”. Trots att den bara är 146” lång tar du dig fram bra i branter med mycket snö, allt handlar om fart och självklart måste man ha ett litet annat tänk och planera sin körning, den kommer att vara lika förlåtande och till toppen tar man sig. När det gäller lek och bus är det du själv som sätter gränserna på denna maskin. Åka rulle, vändningar, hop over, allt gör den på kommando. Maskinen är i sin helhet väldigt lättkörd, den går att både köra lugnt med och väldigt aggressivt, men det jag märker är att det känns som att jag kör skotern och inte att skotern kör med mig. Speciellt i branterna när man ligger på skrå är den enormt enkel att köra med lite input, man kan stå långt bak på fotsteget och bara titta dit man ska och använda styret mycket. Matryx chassit ger en väldigt bra kontroll vilket i sin tur ger bättre självförtroende och i slutändan kör man mycket bättre skoter.
|
 |
[10] |
TEST Arctic Cat ZR 600 137 RXC ES 1.35
Efter en vild dans längs en slingrig led öppnar terrängen upp sig och en svepande lång kurva övergår sömlöst i en till synes oändlig raksträcka. Den breda välpistade leden försvinner i fjärran och full med adrenalin klämmer vi in gashandtaget. Vi befinner oss i Montana, USA, i skogarna runt West Yellowstone och dagens uppdrag är att pressa 2024 års sportmaskiner till det yttersta. Själv sitter jag på en av säsongens stora nyhet-er, Arctic Cat ZR 600 137” R-XC. Det har länge snackats om Arctic Cats nya chassie och nu har det blivit dags att se vad det går för.
Catalyst kallar man plattformen. Ny i princip rakt igenom, både vad gäller teknik, design och materialval. Kommer i utföranden för sport, crossover och mountain. Samtliga modeller med 600 C-TEC2 motorer. Att det inte blev 800, eller helst ännu större, var ett faktum som förvånade många när modellerna presenterades. Arctic Cat har garanterat sin strategi klar för detta beslut, så vi lägger inget mer krut på det. Låt oss i stället fördjupa oss i den nya plattformen. Åter till Montana och vår hisnande färd genom landskapet.
|
 |
[11] |
TEST SKI-DOO MXZ X-RS 850 E-TEC TURBO R 137
Under en av de absolut djupaste dagarna jag någonsin varit med om, på plats i West Yellowstone, provade vi Ski-doos nya ledracer. Det kanske låter som att man hellre hade suttit bakom styret på någon av deras lössnömodeller, men jag pratar nog för alla när jag säger att bakom styret på Ski-doos nya MXZ X-RS Competition fanns det inga ledsna miner över att vi befann oss på leden i stället för i pudret, trots att vi alla är puderfan-taster! Här har 850 Turbo R motorn verkligen hittat hem och dessutom med ny teknologi vi inte sett förut.
850 Turbo R w/water injection system Till line-upen för 2024 har Ski-doo kommit med sin första 2- takts turbo på ledsidan och i min bok kliver den direkt upp på förstaplatsen i segmentet! Motorn som sitter monterad är den samma som vi tidigare sett i mountainmodellerna, men med en behållare bakom dynan som vi inte har sett tidigare. Även om den ser ut som en extra dunk med soppa eller liknande är det något helt annat. Vätskan som är i? Ja, det är också något nytt för säsongen. Det är XPS ICE, en vatten- och metanolmix som pumpas in i spjällhuset vi högre temperaturer i form av en vattenånga. Detta på grund av att Ski-doo har märkt att när man pressar maskinen och luften i motorrummet värms upp så får skotern mindre soppa. Något som gör att man tappar effekt i motorn. Med hjälp av denna lösning kan de nu garantera 180 konstanta hästar och som de själva säger alltid minst 8hk mer än närmsta konkurrent. Kan även tillägga att den här vätskan inte skummar, ger ingen korrosion och fryser aldrig.
|
 |
[12] |
test Yamaha Sidewinder X-TX SE
För en tid sedan fick vi besked om att Yamaha lägger ner sin satsning på snöskotrar. Ett besked som kanske inte kommer som en överraskning då vi under de senaste åren inte sett några stora förändringar inom modellprogrammet. Ni kan läsa mer om detta i vårt separata inslag om Ya-maha i detta nummer. Med detta sagt så är det inte konstigt att vi inte hittar några uppdateringar på Sidewinder X-TX, men den har fortfarande en hel del att ge, bland annat en acceleration som saknar motstycke.
|
 |
[13] |
Arctic cat m8000 Mountain cat a1 es 146 långtestrapport
Vet inte om det bara är min upplevelse, men jag tycker att varenda vinter passerar enormt snabbt. Man sitter långt innan säsongen börjar med mailen i högsta hugg och försöker färdigställa säsongens upplägg, sedan blinkar man till, och plötsligt sitter man uppe i Riksgränsen en sen kväll med slushiga förhållanden och fantastisk körning med likasinnade människor. Säsongens sista vecka driver sakta men säkert förbi och bilen vandrar hemåt till ett snöfritt Umeå. Men oj vad vi hunnit med under säsongen, för mycket för enbart 3 nummer. Vid min sida har jag den gångna vintern haft min trogna Mountain Cat som varit mitt vapen mot fjällens branter. En maskin som både fått leverera i originalskick, samt kraftigt ombyggd. Så nu är det till slut dags att summera säsongen med den här maskinen.
|
 |
[14] |
LYNX XTERRAIN RE 3700 850 E-TEC FIRST RIDE
En crossovermodell från Lynx som numera är lika bra i lössnön som på leden, tack vare att den nu kommer på Lynx Radien 2 chassiet, vilket gör skotern väldigt följsam och lättkörd. Utrustad med allt från kashima coatade 46or sunt om, 850 motor och en lång matta med relativt höga kammar är Xterrain RE det bästa av båda världar utan att egentligen tippa allt för mycket åt något håll.
|
 |
[15] |
Slutrapport Ski-Doo Freeride 850 E-TEC 137"
I skrivande stund är jag precis hemkommen från en vecka i Riksgränsen med större delen av Tidningen Snöskoter och även ett besök av profilen Pär Berglund som hängde med oss ett par dagar.
Jag kan ärligt säga att så här hårt som jag testat den här skotern har jag aldrig gjort med någon maskin tidigare och den har verkligen levererat långt över förväntan. Produkterna jag har testat på den här skotern är en personlig dämparsetup från IRR på original KYB dämpare, en Camso Challenger matta med 59 mm kammar, samt ett slirdrev från en RS 600. Skenförstärkningar och ett bromshandtag från Blingfactory, samt att vi moddat boggieskenor från en 2016s freeride 137” för att passa.
Jag börjar där jag lämnade i min sista artikel förra säsongen. Det var i mitten av mars och jag hade precis fått alla 137 grejer, samt slirdrevet, att passa efter en väldig massa bök.
Första körningen var den 20e mars. Jag och Alex åkte upp för en långhelg till Kittelfjäll efter rapporter om en sen puderdump, mätstickan visade nu över metern för typ första gången på hela säsongen. Även om jag var supertaggad för att för första gången få testa mitt frankenbygge så var jag lika nervös på om allt skulle hålla och ifall jag verkligen dragit åt allt ordentligt.
Skotern är ju inte byggd med puderkörning i tanken, utan jag hade redan innan förhandlat bort den delen med mig själv för att bygga en riktig vårracer som skulle klara även de hårdaste landningar, eller som Alex kallar det, ett järnspett.
|
 |
[16] |
FIRST RIDE Riot X 8000 Alpha One QS3 ES 146/2,6
Med nyheter som nu haglar tätt från Arctic Cat så hittar vi här ett familjärt ansikte, baserat på beprövade grunder som blandar 50% led med 50% lössnö, vilket är Arctic Cats recept för 100% kul. Vi testkörde maskinen i USA där det bjöds på både djup snö och släta leder, så med en full tank var det dags för den här blandrasen att visa kvaliteter från båda sidorna. Häng med på vårt första intryck av Riot X 8000!
Lössnökörning
Vid första inspektion ser vi med nöjdhet på maskinens lössnöadaptiva Alpha boggin som kombineras med deras signum till matta, Power Claw 66 mm. Ett perfekt val för den djupa snön som utmanar i USA’s grandiosa skogar. I Sverige kör vi mycket i snårskog, testförhållandena som var med oss nu utfördes i betydligt glesare skog med massor av snö. Så en del svagheter som 146” längden utgör i vissa fall märks betydligt mindre här, då den glesa skogen gör att man kan hålla fenomenalt med fart. Här levererar Alphaboggin med sin lätta respons, minimalt med rörelse ger tillräckligt med utslag på maskinen så även avancerad djupsnökörning kan ske utan onödigt kroppsligt slitage. Något som dock märktes med boggin var att den har lite svårt att poppa upp ur den riktigt lösa snön, den ger mer en liten känsla av flytande plöjning. Vill man verkligen klättra ordentligt erbjuder deras FOX 1.5 ZERO QSL dämpare en lockoutfunktion för den bakre dämparen. Något som verkligen uppskattas när man ska utmana brantare backar med det korta drivbandet. Kombinationen av C-Tec 2 motorn och ADAPT variatorn möjliggör starter med ett bestämt tillslag som verkligen får fart på maskinen och gör att den upplevs rapp och distinkt. För en crossovermaskin levererar den klart över förväntan i det här segmenten, men det är inte konstigt då den här maskinen är otroligt lik deras värsta lössnömaskiner i utförande. Så den får klart godkänt ute i lössnön!
Ledkörning
Lederna i West Yellowstone var lena som motorvägar, perfekta förhållanden för FOX 1,5 ZERO QS3 fjädringen. Fox är alltid förknippad med kvalitet och det är ingen skillnad här, just QS3- funktionen erbjuder snabb justering vid korta stopp med ett 3- stegs vred. Med 3 olika lägen som soft, medium och hard, så levererar fjädringen perfekt respons när underlaget förändras. Just dämpningen känns riktigt bra längs lederna och gör att motorn verkligen får sträcka på benen. Responsen från den galet lätta ADAPT variatorn gör att du snabbt kommer upp i hastighet igen efter en kurva. Power Claw mattan ger också ett riktigt grymt grepp längs den lätt mjuka leden, men vid hårdare underlag känns de höga kam-marna lite för aggressiva. Vet inte heller riktigt hur hållbarheten kommer bli under en längre tids körning längs leden. Direkt ur lådan så känns den dock riktigt bekväm att köra på leden, så den får också ett klart godkänt betyg av mig under dessa förhållanden.
|
 |
[17] |
FIRST RIDE SKI-DOO FREERIDE 154 850 E-TEC TURBO R
Freeride är en populär modell som tilltalar alla som gillar både lössnö och de där episka hoppen. Motorn med turbo ger hela 180 hk och snabb gasrespons upp till ca 2000 meter. När den uppdaterade Freeriden kom var det många som drog liknelsen att den såg ut som en Ninja Turtles, vilket man kanske kan tycka, men nu när vi vant oss vid designen har den både finess och en färgsättning som utmärker sig.
850 Turbo R motorn
Denna modell kommer med 850 Turbo R motorn och är det värsta som BRP har i tvåtaktsväg. En motor som skall leverera 180 hk upp över 2000 höjdmeter. Nu har vi inte så höga berg i Sverige, men man behöver bara komma över 500 meter så känner man skillnaden. Ligger man sedan över 1000 meter och kör går inte skillnaden obemärkt förbi i jämförelse med samma motor utan turbo. Denna tvåtaktsturbo ger ett omedelbart svar när man trycker in gasen och den har ett bra flås i sig. En skön känsla är att man har en sömlös övergång från initial accelerationsfas från 2-taktsmotorn tills turbon trycker in med full kraft. Den här övergången ska bara kännas som ett drag i armarna när man håller fast sig i styret. Det är även den känsla man får när man kör på högre höjder, man känner kraften från motorn bita sig kvar på samma sätt som på 0 meters höjd.
154” en vänlig längd för merparten
Idag är det en viss hype att köra korta mountainmaskiner. Korta modeller gör att man kan köra mer aggressivt och göra tightare svängar i svårare terräng. Det kräver även mer från föraren då maskinen blir lite svårare att köra och lite vingligare, men där framkomligheten dras ned en aning i jämförelse med en modell på 154”. Med en längd på 154” hittar dock många ett bra mellanläge med en skoter som passar de flesta körtillfällen och platser. Ser man till den generelle föraren så kör man oftast på lite öppnare ytor och inte i snårig skog där man behöver göra vändningar på liten plats, vilket gör att denna längd passar bra. Skulle man vilja köra en tur i sämre terräng så finns inget hinder i det. Man får lita till längden och använda motorn på ett aggressivare sätt tillsammans med kroppen för att lägga ned maskinen och ta sig runt hindren i skogen. Själva mo-dellen Freeride är lite stabilare i jämförelse med en Summit så det krävs, oavsett plats man kör på, att man är mer aktiv som förare.
|
 |
[18] |
TEST POLARIS 9R PRO RMK 155 SLASH
För många har 9R motorn blivit känd för sin prestanda och gasrespons som tillsammans med Matryx chassit tagit Polaris lössnöskotrar till ytterli-gare en nivå. Två delar av tre som gör att modellen är riktigt rolig att köra i lössnön. Nu adderar Polaris den tredje delen när man lanserar Series 9 drivbandet som är helt nytt och specifikt framtagen för lössnöförhållanden med sina 3,25” kammar.
9R motorn
Denna motor är en vätskekyld 2-takts Big bore motor på 899 kubik där man har lättat vikten på olika delar för att minska den roterande massan och ge bättre gasrespons. Vevaxeln har minskat med 3% i vikt, samt att man även har lättat svänghjulet med 10% i jämförelse med 850 motorn. Cylindertopparna har fått en ny design för att klara av de större cylindrarna och medföljande kylning. Insugs- och avgassidan har tillsammans med vevaxelhuset CNC frästs för att minska vikt, men samtidigt se till att man har maximal styrka i de olika delarna.
|
 |
[19] |
LYNX SHREDDER RE 3700 LÅNGTESTRAPPORT
För ganska exakt ett decennium sedan bestämde sig Lynx för att haka på den snabbt växande trenden med lössnömaskiner. Man hade gjort något halvhjärtat försök innan, men deras Ranger Mountain lyfte aldrig riktigt. Med Boondocker visade man att man menade allvar. De tidiga årens Boondocker hängde i ärlighetens namn inte heller med konkurrenterna, men åren gick och för varje generation tog Lynx stora kliv. Sista generationens Boondocker var och är en ytterst kompetent lössnö-maskin. Till 2023 var det så dags för tronskifte. Boondocker pensionerades och Lynx Shredder introducerades. Hyfsat stora skor att fylla för den nya skotermodellen. Hur det gick? Vi sammanfattar förra vinterns långtest.
Självklart skulle vi ha en Shredder i långteststallet. Lynx hetaste nyhet på många år presenterades i flera spännande varianter med olika bandlängder och motoralter-nativ. Efter flera år på olika 146” maskiner var bandlängden tidigt given. Sedan är det nog så att jag har åren när allt handlade om klättring och att utmana sig själv på de grymmaste vis bakom mig. Dessutom har jag alltid älskat att hoppa och hålla på, så en RE 3700 kändes klockren. För min typ av körning perfekt bandlängd och en skoter utrustad med förstärkningar på rätt ställen och med lite tuffare stötdämpare.
Sedan var frågan turbo eller icke turbo? Visst, det ska erkännas att tanken på turbomotor kittlade. Men efter djupa diskussioner med mig själv, landade jag i beslutet att skippa tvångsmatningen. Givetvis spelade pengarna in. 40 000:- är mycket pengar. Speciellt om det ska läggas på toppen av en redan dyr pjäs. Året innan hade vi även testat Ski-doos 850 turbo utan att jag fick någon riktig ”wow-känsla”. Så, nej, jag kunde inte motivera den extra kostnaden och det fick bli en ”vanlig” 850 E-TEC. Ett beslut jag inte ångrat. Mer om det längre fram.
|
 |
[20] |
LÅNGTESTRAPPORT YAMAHA TRANSPORTER 800
Inför den här säsongen har vi blivit mötta av de tråkiga nyheterna att Yamahas snösegment vandrar in på sitt sista år. Med en hel del grymma maskiner under sitt bälte så känns det som ett konstigt beslut, men vi kan inte mer än sitta vid sidlinjen och titta på. Vi har haft turen att få framföra en enorm mängd av deras maskiner, både nya och gamla. Ett leende på läpparna är något som har varit en gemensam nämnare vid de flesta av testerna som utförts på fordon ur deras sortiment. Just Transportern som vi kört under föregående säsong går verkligen att korrelera med den här gemensamma nämnaren. Så nu ger vi oss in på vår sista utvärdering av den här maskinen, samt troligen den sista långtestrapporten på en Yamaha snöskoter.
|
 |
[21] |
TEST LYNX SHREDDER DS 4100 850 E-TEC TURBO R
Lynx erbjuder till 2024 sin Shredder-serie i ett antal olika modeller. Den kanske allra mest iögonfallande och kapabla är DS4100 850 E-TEC Turbo R. Som tidigare så är DS (Deep Snow)-varianten av Shredder en snöskoter för riktigt djup lössnökörning, men man kan säga att DS 4100:an tar den ambitionen och förädlar den till perfektion.
För oss är det också en av de första åren vi får testköra Lynx på nordamerikansk mark, vilket innebär att maskinen får gå i den mest utmanande terrängen och med ett snödjup som är det djupaste USA haft på 10-tals år. Vi är mycket spända inför resultatet!
|
 |
 |
 |
[ RACING ] |
 |
[22] |
PROFILEN EMIL HARR
Vi hörde av oss till Emil Harr, totaltvåan i den amerikanska proffsserien i Staterna.
Emil Harr bor i Buresjön (Sorsele kommun) Västerbotten och han är 23 år gammal.
Du kom tvåa i den amerikanska proffsserien ifjol och var bästa polarisförare, det måste kännas mycket bra, det var en grym säsong du hade!
”Att bli tvåa totalt i Amerika kändes otroligt bra! Jag är nöjd med den prestationen och ser fram emot ännu en bra säsong i vinter igen.”
|
 |
[23] |
BOLLNÄS OPEN
Bollnäs och Bollnäs Alpina med tävlingsgeneral Elsa Matteoni och tävlingsledare Lars Söderström i spetsen serverar det bästa man kan önska sig för säsongens sista HILLDRAG RACE.
Strålande solsken, en brant utmanande backe som är perfekt preparerad för dagens aktivitet och glada positiva funktionärer, plus en suverän uppbackning med ambulans och brandkårspersonal i målfållan.
Ekipage efter ekipage rullar in på parkeringen vid Bolleberget i Bollnäs, doften av nytänd grill sprider sig samtidigt som tävlingsledaren tar emot alla förare för registrering.
|
|
|
 |
|
 |
 |
 |
|
|
 |