Navigera dig fram här   Måndagen den 8:e mars 2021
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen  
  Nyhetsarkiv  
  Racing  
  Prenumeration  
  Tidigare tester  
  Videoteket  
  Till Salu  
  Auktion  
  Privata annonser  
  Forum - Skoter  
  Årets skoter  
  Medlem  
  Skoterkortet  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 15190  
  Antal nyheter: 5602  
  Meddelanden: 68506  
  Sidvisningar:  
  Idag: 4609 st  
  Igår: 6697 st  
  Denna månad:
64656 st
 
  Föreg. månad:
332283 st
 
  Totalt: 76226959 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. FrankJScott
2. scom851
3. nn69
4. Jonesy
5. Maxi
6. sunnne
7. willamqjw
8. ylq
9. Erika05
10. CSCCCA
 
 
Här är du: I tidningen: 2021, nr 2 > Artikel: Laviner
 

LavinerNyhetsrubriker om ”LAVINER” dyker upp i våra medier när sådana har gått i områden där människor varit involverade, med positiv eller negativ utgång. Det är främst från Alpområdet nere i Europa eller i norra delen av fjällområdena i Sverige där laviner är vanligare.
När folk råkar ut för en hjärtinfarkt gäller det att åtgärda det inom mycket kort tid. Samma sak gäller för personer som dras med i en lavin. Här gäller också att tiden är kort för att finna och gräva fram de som åkt med i lavinen.
Är man ensam och råkar ut för en lavin är sannolikheten för att överleva näst intill noll. Är man flera i en grupp och några inte dras med finns större chans att räddas inom en kort stund.
I år har vi på synnerligen kort tid, bara en dryg vecka, begåvats med mängder av snö. Det mesta har kommit i Norrland och naturligtvis i fjällområdena. Det blir ett eldorado för snöskoteråkare och man dras till områden med pudersnö och vidder att köra på. Vad man speciellt skall räkna med är att under veckan som snön föll denna gång så hjälpte vinden till och lade ut snön över västbranterna på fjällsluttningarna. Vanligtvis under vintrarna brukar vinden komma från väster och lägga ut lavinriskerna på ostsidan av fjällbranterna.
Det gäller att vara speciellt uppmärksam på var farorna ligger just nu. Inte att förringa eller att glömma bort att de vanliga lavinområdena fortfarande är lika riskabla.
Planera för ett riskfritt åkande och åk i sällskap. Se till att ta med de basala hjälpmedlen i ryggsäcken, iaktta och inhämta informationen var lavinriskområden finns.
Text: Carl Ivar Lidgren.

Missa inte alla nyheter och tester.

Prenumerera
Prenumerera och spara 171 kr och slipp söka tidningen i slutsålda butiker!

Lösnummer
Köp ett lösnummer hitta närmaste köpställe här!

Digitaltidning
För dig som gillar att läsa ditt nummer i telefonen eller surfplattan med våra mervärden


 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddvägen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.skoter.se